09 / 20 / 2024
Новини ВОЙНАТА Путин е в ярост! Как Украйна нахлу в Русия и изненада Москва?

Путин е в ярост! Как Украйна нахлу в Русия и изненада Москва?

0 коментари
Путин

Смелият план на Украйна да нахлуе в Русия изненада Москва. Украинските войници вървят уверено напред, публикувайки кадри от превзети селища дълбоко в тила на Курска област.

Както пише The Times, украинците поемат контрола над все повече и повече населени райони. Киевските генерали са все по-уверени, че смелият им план е проработил.

„Украйна изненада Русия

с трансграничния си набег – и съдейки по видеото с усмихнати войници, те се забавляват. Въпреки това, повече от седмица след началото на операцията, не е ясно какви са крайните амбиции на Украйна“,  пише вестникът.

„Тук става въпрос за инициатива. Руснаците направиха огромна грешка, като си помислиха, че нищо няма да се случи. Те сгрешиха. Прочетохте неприятната изненада на лицето на Путин миналата седмица. Той определено не е доволен. Той е разярен“, коментира експерт.

През следващите дни украинският президент Владимир Зеленски може да реши да консолидира постиженията си и да защити частта от руска земя, заграбена от Украйна. Или може да избере да се оттегли и да атакува другаде.

Защо Украйна реши да нахлуе в Русия и какво се надява да постигне Зеленски?

Украйна пострада ужасно тази година. Миналия месец руска ракета удари детската ракова болница в Охматдит. Прекъсванията на електрозахранването в градовете станаха редовни, а разрушаването на най-голямата електроцентрала в Киев през април предполага, че предстои студена и мрачна зима. На фронтовата линия в Донбас украинските войници се поддават на руската огнева мощ, а Харков е свикнал с планиращи бомбени атаки.

Но след месеци на провал,

мини-инвазията в Русия

даде на украинците морален тласък. Видеозаписите на украински войници, пресичащи границата с Русия, повдигнахаownd след две години и половина изтощителна война.

„Тази атака отговаря на разказа, че украинците са държали линията в продължение на шест месеца. Това показва, че те все още могат да извършат операции, които изненадват Русия“, каза Матю Савил, директор на военните науки в Royal United Services Institute.

Освен това Зеленски изпраща послание към своите хора и партньори. Тъй като Германия отхвърли исканията за ракети с голям обсег Taurus и САЩ навлизат в последните месеци преди избори, бъдещето на помощта за Украйна остава мъгляво.

„Това изпраща съобщение до Европа и САЩ:

„Ние сме победителите,

подкрепете ни“. Ако имахме повече оръжия, можехме да правим повече атаки като тази“, каза Савил.

Нападайки с американски бронирани машини Stryker и немски Marder, Украйна нормализира използването на западни оръжия на руска територия.

Лост за преговори

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да преговаря за прекратяване на военните действия в рамките на 24 часа след встъпването си в длъжност, ако спечели президентските избори през ноември.

Зеленски даде да се разбере, че иска да изгони Русия от цялата територия на Украйна. Ако обаче Тръмп спечели изборите и поиска мирни преговори, украинският президент може да няма друг избор, освен да се съгласи.

Окупацията на 140 квадратни километра руска територия засилва преговорната позиция на Зеленски. Украйна може да се опита да завладее атомната електроцентрала в Курск като разменна монета за размяна с окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

„Русия се смята за велика сила, но

великите сили не губят територия

Ако губите, вие не сте велика сила“, казва Николай Белесков, изследовател от Националния институт за стратегически изследвания на Украйна.

Предизвикателството за Украйна е, че задържането на територия в района на Курск може да се окаже скъпо, тъй като Русия бърза да търси подкрепления. Би било кошмар за Киев, ако неговите елитни войски попаднат там в обкръжение.

„Надявам се, че няма да се опитат да издържат. Защото тогава ще бъдат победени и това ще бъде Пирова победа“, каза Джон Форман, бивш британски военен аташе в Москва.

На фона на непотвърдени съобщения, че украинските военни копаят укрепления в Курск, някои военни анализатори поставят под въпрос логиката на разширяване на фронтовата линия.

„Всичко, което удължава фронтовата линия и разрежда силите, не е в полза на украинските сили“, добави Савил.

Разсейвайне на руските войски

Русия напредва стабилно към Покровск, гарнизона на Донецк, в битка, която се наблюдава с тревога от съюзниците на Украйна. За да облекчи натиска върху Покровск, главнокомандващият Александър Сирски може да се е обзаложил, че една асиметрична атака срещу слабо защитен участък от границата може да принуди Русия да преразположи войските си.

„Руснаците пълзят напред в Донбас. Това е много мрачно за украинците. Но има малки признаци, че темпото на атаките се е забавило през последните дни“, каза източник от британската отбрана.

Има все повече доказателства, че опитни украински войски водят нахлуването в Русия. Като се има предвид моделът на предишни нападения на руска територия, които бяха кратки и леко въоръжени, Путин може да предположи, че нахлуването е трик, насочен към изтегляне на войските от Донбас.

Украинските генерали обаче не изтеглят войските си и консолидират печалбите си, вместо да продължат блицкриг към град Курск.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising