04 / 17 / 2024
Новини ПАРИ Радев: Започваме подготовка за сечене на евромонети! Това е успех за България

Радев: Започваме подготовка за сечене на евромонети! Това е успех за България

Преди минути в Брюксел се подписа изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ със всички страни от Еврогрупата

0 коментари
Радев: Започваме подготовка за сечене на евромонети! Това е успех за България

България започва подготовка за сечене на евромонети

Тази новината обяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където е на среща с лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.
„Преди минути в Брюксел се подписа изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ със всички страни от Еврогрупата. Това е документът, с който България започва подготовката за сечене на евромонети“, обяви Радев.
Според него стъпката е важна, защото насърчава положените от няколко кабинета усилия, за

приемането на България в Еврозоната

„Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока и особено признание на всички страни от Еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която Европа не помни от много години, това е признание, че правителството в България се справя, пречупи тренда, признават се и усилията за гарантиране на макрофинансова стабилност. Това е успех за България“, категоричен бе президентът.

Европейската комисия и председателя на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с Република България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, съобщи БНБ.

Меморандумът за разбирателство се подписа на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising