06 / 21 / 2024
Новини Мнение Бил Гейтс: Изкуственият интелект не води към края на света, как да го спрем?

Бил Гейтс: Изкуственият интелект не води към края на света, как да го спрем?

от infomax
0 коментари
Бил Гейтс: Изкуственият интелект не води към края на света, как да го спрем?

Призивите да бъде спряно разработването на изкуствен интелект няма да решат бъдещите предизвикателства, заяви съоснователят на компанията „Майкрософт“ (Microsoft) Бил Гейтс. Това e първият му публичен коментар, откакто отворено писмо разпали дебат за бъдещето на технологията, предаде Ройтерс.

Гейтс каза в интервю за новинарската агенция, че би било по-подходящо вниманието да се съсредоточи върху това как най-добре да се използват разработките в областта на изкуствения интелект, тъй като е трудно да се предвиди как евентуално спиране на работата в тази сфера би могло да действа на глобално ниво, предава БТА.

Миналата седмица беше публикувано

отворено писмо,

подписано от предприемача Илон Мъск и над 1000 специалисти по изкуствен интелект, в което се настояваше спешно да бъде прекъснато разработването на по-мощни системи от новия чатбот „ЧатДжиПиТи-4“ на подкрепяната от „Майкрософт“ компания „Оупън Ей Ай“. Специалистите, сред които съоснователят на компанията „Епъл“ Стив Возняк, заявиха в писмото, че е необходимо да се преценят възможните рискове и ползи за обществото.

„Не мисля, че като се отправя подобно искане към една конкретна група, това ще реши предизвикателствата“, каза Гейтс. „Очевидно има големи ползи от тези неща. Това, което е необходимо да направим, е да определим областите, които крият опасности“, заяви той.

Според него би било трудно да се осъществят на практика подробностите, свързани с евентуално прекъсване на развитието на изкуствения интелект. Той допълни, че не е сигурно дали всяка страна в света би се съгласила да спре разработването на

по-мощни системи за изкуствен интелект

и че има много различни мнения в тази област.

„Майкрософт“ се стреми да изпревари другите компании чрез инвестиции за милиарди долари в „Оупън Ей Ай“. Гейтс е твърд поддръжник на изкуствения интелект и го описва като революционно явление, подобно на интернет и мобилните телефони.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising