10 / 3 / 2023
Новини Наука Наблюдават за сефте как черна дупка „захапва“ звезда по-голяма от Слънцето

Наблюдават за сефте как черна дупка „захапва“ звезда по-голяма от Слънцето

от infomax
0 коментари
Наблюдават за сефте как черна дупка "захапва" звезда по-голяма от Слънцето

Черните дупки обикновено поглъщат звезди, които имат лошия късмет да са близо до тях , унищожавайки ги с огромната си гравитационна сила. Учени са наблюдавали за пръв път как свръхмасивна черна дупка в центъра на сравнително близка до нашата галактика „отхапва“ части от звезда, сходна по размер и състав на Слънцето, съобщи Ройтерс. Гравитацията на черните дупки е така мощна, че дори светлината не може да й убегне.

Тази черна дупка е поглъщала материал, равняващ се на три пъти масата на Земята, всеки път, когато звездата се е доближавала до нея при движението си в овална орбита.

Звездата е разположена на около

520 светлинни години от Слънчевата система

Поглъщащата я черна дупка е относително малка, смята се, че масата й е няколкостотин хиляди пъти по-голяма от тази на Слънцето. Свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* в центъра на нашата галактика е с маса около четири милиона пъти повече от тази на Слънцето.

Звездата е наблюдавана да преминава около черната дупка на всеки 20-30 дни. Учените са използвали данни основно от обсерваторията на НАСА Neil Gehrels Swift Observatory. В единия край на орбитата си звездата преминава много близо до черната дупка и всеки път материя от нея бива поглъщана от черната дупка. Звездната материя, която попада в черната дупка, се загрява до около два милиона градуса по Целзий и отделя огромно количество

електромагнитни лъчи,

които са регистрирани от обсерваторията.

„Най-вероятно е орбитата на звездата постепенно да се разруши и тя да се доближи още повече до черната дупка, докато не стигне достатъчно близо, за да бъде напълно разрушена“, каза астрофизикът Роб Ейлс-Ферис от университета на Лестър, в Англия. Той е един от авторите на изследването, публикувано в сп. „Нейчър астрономи“. Този процес вероятно ще отнеме години, дори десетилетия или столетия, каза той.

Източник: БТА

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност