06 / 8 / 2023
Новини Свят Какви спорове с правосъдието има Тръмп?

Какви спорове с правосъдието има Тръмп?

от infomax
0 коментари
Тръмп

Доналд Тръмп избухна, отправи вербални атаки срещу Сторми Даниълс и други лица, свързани с очаквания му арест, съобщи „Ню Йорк пост“.

Тръмп пусна няколко нецензурни тиради в платформата си за социални медии Truth Social и заяви, че е жертва на „заговор за изнудване от страна на Сторми „Конското лице“ Даниълс“, след като разкри предстоящия си арест от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг заради плащането на подкуп на порнозвездата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г.

Бившият президент добави, че е мишена на поредица от „ужасни разследвания на радикални леви демократи“.

„Независимо дали става дума за обиска на Мар-а-Лаго, за измамата на Комитета за избиране, за телефонния разговор в Джорджия – той беше абсолютно перфектен – или за заговора за изнудване на Сторми „Конското лице“ Даниълс, всички те са луди и това са фалшиви новини“, каза Тръмп във видеоклип, споделен в платформата вчера.

„Нашите врагове отчаяно се опитват да ни спрат, защото знаят, че ние сме единствените, които могат да ги спрат, и го знаят много добре“, продължи той. „И гледат социологическите проучвания, в които не аз, а ние, сме с толкова много повече, че дори не могат да повярват.“ „Спечелихме два пъти, а сега трябва да спечелим за трети път.“

Доналд Тръмп уверява, че днес ще бъде „арестуван“ във връзка с плащане от 2016 г., извършено тогава с цел купуване на мълчанието на порноактриса, с която се твърди, че той е имал връзка.

Нека погледнем какви спорове с правосъдието води милиардерът, който ще се бори за втори президентски мандат в САЩ през 2024 г.

Щурмът на Капитолия

Парламентарна комисия, разпусната от новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваше ролята на републиканеца Тръмп в нападението на негови привърженици срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. , в момент, когато депутатите утвърждаваха победата на съперника му, демократа Джо Байдън в президентските избори през 2020 г.

По време на изслушванията, широко отразени в медиите, членовете на комисията – главно демократи, заявиха, че експрезидентът е нажежил докрай страстите на поддръжниците си, преди те да преминат към силови действия, и е „изневерил на дълга си като главнокомандващ“ по време на щурма.

В заключителния си доклад комисията прецени, че Доналд Тръмп не бива никога вече да заема държавни постове, тъй като е подстрекавал привържениците си към бунт.

Членовете на комисията препоръчаха също федералното правосъдие да преследва Тръмп по съдебен ред, по-специално заради призиви към метеж. Това е случаят, който може да доведе до най-сериозни обвинения срещу него.

Специален прокурор – Джак Смит, проучва и ролята на бившия президент в опитите да бъдат преобърнати резултатите от президентския вот през 2020 г.. Щом приключи разследването си, той може да препоръча дали да се повдигнат или не обвинения срещу Тръмп.

Последната дума обаче ще има министърът на правосъдието Мерик Гарланд.

Изборите от 2020 г. в щата Джорджия

Прокурорка от Джорджия разследва от 2021 г. „опитите да бъдат повлияни изборните дейности“ в този южен щат, където вотът през 2020 г. бе спечелен с малка преднина от Джо Байдън.

В телефонно обаждане, запис от което бе публично разпространен, Доналд Тръмп иска от високопоставен служител в местната администрация – Брад Рафенспъргър, „да намери“ близо 12 000 изборни бюлетини с неговото име.

Фани Уилис, прокурорка на окръг Фултън, включващ Атланта, натовари висш съдебен състав, така нареченото голямо жури, да определи дали има достатъчно улики за обвинение срещу Тръмп. Тя успя да получи показания от негови приближени, по-специално от бившия му личен адвокат Руди Джулиани. После този съдебен състав препоръча да бъдат обвинени редица лица, без да разкрие дали експрезидентът е сред тях.

Архивите на Белия дом

При напускането на Белия дом Доналд Тръмп отнесе оттам цели кашони с книжа. А по силата на закон от 1978 г. всеки президент на САЩ е длъжен да предаде всичките си имейли, писма и други работни документи в Националния архив.

През януари 2022 г. той върна 15 кутии. След проучване федералната полиция заключи, че той вероятно още пази други документи в луксозната си резиденция Мар-а-Лаго.

После, на 8 август, агенти на ФБР проведоха там зрелищен обиск въз основа на заповед, мотивирана от това, че Тръмп е задържал поверителни документи и е възпрепятствал федерално разследване. Тогава те иззеха още 13 кашона.

И започна ожесточена съдебна битка около спора за естеството на иззетите документи (поверителни? лични? разсекретени?), което забави процедурата, но и тук остава възможността за федерално обвинение.

Специалният прокурор Джак Смит разследва и този случай.

Финансовите му операции в Ню Йорк

През януари организацията на Тръмп бе осъдена в Ню Йорк да плати максималната глоба от 1,6 милиона долара за финансови и данъчни измами – първо наказателно постановление за тази структура, срещу която за есента е насрочен още по-мащабен граждански процес. Защото главната прокурорка на Ню Йорк Летиша Джеймс от Демократическата партия подаде иск срещу Доналд Тръмп, децата му и организацията на Тръмп. Тя ги обвини, че „умишлено“ са манипулирали оценки за активите на групировката (притежаваща клубове за голф, луксозни хотели и други имоти), за да получават по-изгодни банкови заеми или да плащат по-ниски данъци.

От името на щата тя настоява за обезщетения в размер на 250 милиона долара от експрезидента и близките му, също и за забрани да ръководят бизнес компании.

Аферата Сторми Даниълс

Правосъдието се мъчи да установи дали Доналд Тръмп е виновен в подаване на фалшиви декларации (което е нарушение) или в неспазване на законите за финансиране на избори (което е престъпление), когато е платил 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс (с истинско име Стефани Клифърд) през седмиците преди изборите от 2016 г., за да си мълчи тя за предполагаема извънбрачна връзка с него.

Неотдавна разследването по въпроса сякаш се ускори: последователно бяха изслушани един бивш адвокат на Тръмп – Майкъл Коен, предал сумата, и споменатата Клифърд. След това според американския печат и самият Тръмп е бил призован да даде показания пред съдебен състав.

Експрезидентът заяви, че днес ще бъде „арестуван“, и призова феновете си да демонстрират в негова защита.

(БТА/Андрей Шарков)

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност