12 / 9 / 2023
Новини Непознатата история Археолози откриха в Йерусалим гробница на хетера от епохата на Александър Велики

Археолози откриха в Йерусалим гробница на хетера от епохата на Александър Велики

от infomax
0 коментари
Археолози откриха в Йерусалим гробница на хетера от епохата на Александър Велики

Гробница на наложница от гръцката епоха, открита от археолози в Йерусалим, дава вълнуващи сведения за космополитните влияния, които някога са прониквали в древния град, съобщи Израелската служба за антики, цитирана от израелската новинарска агенция ТПС.

Гробницата, която датира от

2300 години,

е открита на скалист склон близо до кибуца Рамат Расел в южните покрайнини на Йерусалим.

Овъглените човешки кости, открити в погребалната камера, са идентифицирани като кости на жена от Йоси Нагар от Службата за антики. Тя най-вероятно съществува още от времето на походите на Александър Велики или от войните на неговите наследници, отбелязват от службата.

„Най-любопитният въпрос, произтичащ от това откритие, беше какво прави гробницата на гръцка жена на хълмист път, водещ към Йерусалим, далеч от всякакъв обект или селище от този период. Гробницата ни заинтригува особено много, включително и с оглед на факта, че археологическата информация за Йерусалим и околностите му през ранния елинистически период е много оскъдна“, заяви Гай Щибел от Телавивския университет.

Според откритите в гробницата

скъпо сгъваемо огледало

в кутия, изработено от бронз, и няколко огънати пирона, както и спрямо факта, че погребението не е било в близост до човешко селище, учените стигат до заключението, че жената е била жена „ескорт“ (на гръцки хетера), която е придружавала висши военни или държавни служители.

„Бронзовите огледала като това, което бе намерено, са били смятани за луксозни и са можели да станат притежание на гръцките жени по два начина: като част от зестрата преди сватбата или като подарък от мъжете за техните наложници“, обяснява Щибел. „Като такива, огледалата символизират, наред с други неща, връзката, както и интимните отношения между клиентите и хетерите.“

Наложниците, които са умирали по време на път, обикновено са били погребвани край пътя, допълва службата.

„Качеството на изработката на огледалото е толкова високо, че е запазено в отлично състояние и изглежда сякаш е било изработено вчера“, казва Лиат Оз, която ръководи разкопките от името на Службата за антики. Резултатите от проучването, както и самото огледало, ще бъдат представени на конференция следващия месец.

„Това е пример за най-доброто съчетание между археология и научни изследвания“, казва Ели Ескосидо, директор на Израелската служба за антики. „Проучването на един на пръв поглед обикновен предмет ни води до нова информация и история, които ни отварят прозорец към един забравен и изчезнал древен свят. В наши дни учените използват повече технологии, за да извлекат повече информация, и може би ще успеем да опознаем по-добре тази дама и нейната култура.“

Източник: БТА, Габриела Иванова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност