Новини Dolce vitaЗвезден прах Мария Бакалова: Радвам се, че на българска земя започва пътят на „Триумф“

Мария Бакалова: Радвам се, че на българска земя започва пътят на „Триумф“

от infomax
0 коментари
Мария Бакалова

Кореспондент на БТА във Варна Валентина Добринчева

Радвам се, че на българска земя започва пътят на „Триумф“, каза актрисата Мария Бакалова, която получи наградата за женска роля на 42-рия фестивал „Златна роза“ заедно със своята екранна партньорка в лентата Маргита Гошева. Тя не присъства на церемонията снощи във Варна, тъй като е на снимки в Ирландия, но бе изпратила видеопослание.

„Благодаря, че сте се припознали в нашия филм и сте го оценили. Има нещо много сантиментално и вълшебно той да бъде признат. Колкото и универсална да е тази история, колкото да са архетипни образите, в същината си те са дълбоко нашенски. Като български артист винаги е било щастие да мога да се асоциирам с творчеството на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. В крайна сметка успяхме да се напаснем и в рамките на месец снимахме този наш триумфален филм. Винаги си личи когато екипът е сплотен и дават всичко от себе си.

Щастлива съм

че имах възможността да се срещна с хора, които днес мога вече да нарека приятели“, каза още актрисата.

Маргита Гошева благодари на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, че с всяка следваща задача която й дават, я принуждават да се изненадва от себе си.

Мотивите на журито за присъждането на голямата награда за пълнометражен филм „Златна роза“ на филма „Триумф“ са заради припомнянето, че дори и най-трудните начинания могат да ни отведат към общочовешки истини и че понякога пътят към смисъла на Вселената минава през простото осъзнаване на собствената ни наивност.

На церемонията режисьорът Петър Вълчанов благодари на журито за признанието и на екипа на Националния филмов център (НФЦ), който по думите му в тези бурни времена е ръководен в правилната посока. „Моята първа среща със „Златна роза“ беше като студент през 2002 г., когато имах възможността тук да гледам вдъхновяващи филми като „Емигранти“ на Людмил Тодоров и Ивайло Христов, „И Господ слезе да ни види“ на Петър Попзлатев, „Лист отбрулен“ на Светослав Овчаров“, „Съдбата като плъх“ на Иван Павлов и още много други“, добави Вълчанов.

Александър Трифонов, който получи наградата за мъжка роля за филма „Клопка“

благодари на публиката, че се осмелява да гледа българско кино

По думите му снимките с екипа са били невероятно преживяване, защото всички са изключителни хора. Той благодари и на сценариста Боян Папазов, че е имал смелостта да каже нещо толкова простичко. „Дано го чуем и да го разберем“, завърши Трифонов. Лентата получи и специалната награда на журито. Чрез видеопослание се включи режисьорката Надежда Косева, която каза, че посвещава признанието на всички, които като главния герой във филма Божека имат куража и силата да живеят достойно.

Според Яна Титова, която е член на журито на пълнометражната конкурсна програма, е радостно, че всички са станали свидетели на един празник на българското кино по време на тазгодишното издание на „Златна роза“ във Варна. „Този фестивал е много важен. Той ни събра заедно в продължение на седем дни и стигнах до извода, че колкото и да сме индивидуалисти и да правим различни филми, ние можем да си говорим и това беше най-ценното. Имаме общи допирни точки и можем да бъдем много

по-силни

когато сме заедно, а не един срещу друг. Тогава ще има и повече български филми“, каза тя на награждаването.

При получаването на наградата на Община Варна за филма „Безветрие“ продуцентката Веселка Кирякова благодари на екипа на Националния филмов център, които са важна част от процесите в българското кино и на всички свои колеги, които правят филми. „Надявам се никога да не се отказват. Надявам се да се осъзнаем, да спрем да саботираме процесите, а заедно да работим за успехите на българското кино“, добави тя. Наградата връчи заместник-кметът на Варна Павел Попов, който отбеляза, че тя се дава за нестандартния визуален прочит на дълбоко лична история, която засяга всички ни.

Същият филм взе и приза за режисура в лицето на Павел Г. Веснаков, който подчерта, че има трима души, без които наградата би била невъзможна. Това са операторът Орлин Руевски, с когото имат дълго творческо сътрудничество, продуцентът Веселка Кирякова, както и изпълнителят на главната роля Огнян Павлов – Fyre, който по думите му е оставил нещо от себе си в продукцията. „Сигурен съм, че ще направим всичко възможно нашият филм да достигне до широка публика и да го видят повече млади хора“, каза още той.

Както БТА писа, наградите на 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ бяха връчени снощи на официална церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. След церемонията, публиката имаше възможността да види отличените късометражна продукция „Влечугите“ и пълнометражна „Триумф“.

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising