Новини България Провалът на Сатана 2

Провалът на Сатана 2

от infomax
0 коментари
Сатана

Провалът на Сатана 2Григор Лилов, журналист. Фейсбук

„САРМАТ“

„На руските стратегически междуконтинентални балистични ракети РС-28 „Сармат“ (западна класификация SS-X-30), известни на Запад като „Сатана 2″, са им достатъчни само 3 минути и 20 секунди, за да стигнат до Страсбург.“
Това заяви преди 2 дни (20 септември) Вячеслав Володин, председател на руската Държавна дума.
„Сармат” е едно от шестте нови руски стратегически оръжия, представени от руския президент Владимир Путин още на 1 март 2018 г., но и досега не може да се въведе в армията.
.
На 21 септември на ракетата „Сармат” й бяха необходими само

няколко секунди, за да взриви себе си,

пусковия комплекс и да предизвика пожар в околността. Изображенията на Planet Labs показват разрушенията на силоза, на мястото на който има кратер. Данните на НАСА показват пожарни близо до мястото на изстрелването и пожар с висока интензивност.

Какъв е проблемът?

Една ракета трябва да има поне десетина стартове и поне 80% надеждност в тях, за да се въведе в редовна експлоатация.
***** Например 200-тонната ракета РС-20 (Р-36М, според западната класификация SS-18, „Сатана“) e от времето на СССР. Тя е създадена с широкото участие на конструкторското бюро „Южное“ и завода „Южмаш“ (и двата в Днепропетровск, Украинска ССР). Изпитанията са включвали 43 старта, от които 7 са неуспешни.
***** По време на тестването на следващата модификация R-36M UTTH (15A18) са извършени 19 пробни изстрелвания (2 неуспешни) от 1977 до 1979 г.
***** Модификацията Р-36М2 (15А18М) РС-20В „Воевода” е тествана през 1986-1988 г., като са изстреляни 26 ракети (4 неуспешни изстрелвания).
.
При „Сармат” стартовете са малобройни и значима част неуспешни.
*** В края на декември 2017 от космодрума в Плисецк е първото изстрелване – успешно.
*** На 30 март 2018 г. руснаците публикуваха видео, показващо как Сармат извършва второто си успешно тестово изстрелване на космодрума Плесецк.
След това

започват неуспехите

Защото „Сармат” е трябвало да бъде направен отново – практически от нулата.
С идването на власт на президента Зеленски сътрудничеството във военната индустрия и кооперирането в оръжейни изделия между Украйна и Русия са прекратени и съответните договори – денонсирани. Държавният ракетен център „Конструкторско бюро „Академик В. П. Макеев“ и производството бяха прехвърлени в Челябинск и Красноярск в Русия.
Ракетата се задвижва от новите двигатели RS-99, които са дълбока модернизация на тези на предишните. Без сътрудничеството на украинските специалисти двете деветки се оказаха много ненадеждни.
Единственото успешно изпитание е на 20 април 2022 г.

Независимо от провалите,

на 16 август 2022 г. беше подписан държавен договор за производство и доставка на ракетна система Сармат. На 23 ноември 2022 г. генералният директор на Държавния ракетен център „Макеев” Владимир Дегтяр обяви началото на масовото производство на ракетата.
.
На 1 септември 2023 г. генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов заяви, че оръжейната система е поставена на официално бойно дежурство., без да посочва подробности.
Става дума за полк от 62-ра ракетна дивизия на Стратегическите ракетни сили, дислоциран в Ужур, част от 33-та гвардейска ракетна армия с щаб в Омск в югозападен Сибир. Полкът разполага с шест такива ракети. Програмата предвижда като първи етап разполагането на 48 ракети „Сармат” в различни поделения в 7 ракетни полка (6 с по 6 ракети и един с 10 ракети) на две ракетни дивизии, базирани в Домбаровски близо до Ясни в Оренбургска област на Русия и Ужур в Ужурски район в Красноярския край.
.
Сегашният провал поставя под съмнение бойното дежурство. Междувременно се разбра, че Русия не е изпълнила предвидени изпитания на балистични ракети „Ярс“ и „Булава“. Същевременно САЩ проведоха успешен пуск на балистичната си ракета „Минитмън 3”.
________________________________

 

ОТКЪДЕ ИДВА ИМЕТО?

Сарматите са голяма конфедерация от древни ирански конни номадски народи, които доминират в Понтийската степ от около 3 век пр. н. е. до 4 век сл. н. е. Те започват да мигрират на запад около четвърти и трети век пр. н.е. Около век преди новата ера тези племена владеят територия от река Висла до устието на Дунав и на изток до Волга, както и брегове на Черно и Каспийско море, както и до Кавказ на юг.

ДАННИ ЗА САРМАТ

Сармат“ е тристепенна ракета с течно гориво с обсег на действие до 18 000 км и стартова маса 208,1 тона. Ракетата е с дължина 35,3 метра и диаметър 3 метра. Носи 168 тона гориво и до 10 тона полезен товар – съответно или 10 ядрени глави по 750 килотона или 16 по-леки ядрени глави или 3 хиперзвукови дронове „Авангард” (в процес на разработка) и комбинация от системи за противодействие на антиракетната защита.
Поради голямата далечина на полета тя може да атакува от различни посоки, а не само от север през Арктика.
Кръговото отклонение от целта е 500 метра (на американската Минитмън ІІІ е 200 метра).
.
Сатана ІІ се разполага в модифицирани силози 15P718M и нови 12С. Смята се, че те ще позволят изстрелване в рамките на половин минута от командата „старт” вместо сегашните 15 минути. Силоз 12C е разширен от приблизително 228 декара до 427 декара, а другият 17C е разширена от приблизително 82 декщара до 136 декара.
.
На „Сармат” е посветена и песен по текст на бившия шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин, а сега сенатор. Тя се изпълнява от политика, депутат, певец и артист Денис Майданов.

.
********* Снимки на опустошения полигон, както и рекламно видео на Министерството на отбраната на Русия от успешното изпитание на 20 април 2022 г.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising